טבעי זה תמיד יותר בריא?


המזון האנושי הינו תערובת מורכבת ביותר של מאות ואולי אלפי כימיקלים. ברור כי אנו שומעים על ומכירים יותר את אותם חומרים החשובים לקיומנו, למשל: ויטמינים, מינרלים, חלבונים וכד'. יתכן גם וחלק מהציבור מכיר חומרי טעם וריח ייחודיים.
אך מלבד החומרים המוכרים, מכילים המזונות מגוון חומרים שרבים מהם חסרי השפעה בריאותית, אך חלקם יכולים להיות בעלי השלכות בריאותיות – לעיתים לא רצויות.
הכוונה לחומרים המיוצרים בצמח באופן טבעי כחלק מתהליך הצמיחה הרגיל, או במהלך הצמיחה על-ידי גורמים נלווים (הכוונה אינה בני האדם או המגדלים).


כיצד יתכן שצמחים מכילים חומרים מזיקים ומדוע?
ראשית יש לזכור שייעודם המקורי של צמחים אינו בהכרח להוות מזון. ההיפך הוא הנכון – צמחים שהפכו עם השנים למקור מזון מקובל, הינם כאלו שרעילותם נמוכה יחסית, ולכן ניתן לאכול אותם מבלי שתיגרם תגובה קשה, דוגמת בחילות, הקאות, שלשולים, או חלילה נזק עד כדי מוות במקרים קיצוניים.
מבחינה אבולוציונית מקומם של חומרים אלו בהתפתחות הצמחים הוא שלמעשה אפשר את הישרדותם ומנע את השמדתם על-ידי בעלי חיים ובני-אדם הזקוקים למזון. לדוגמה אנטיטריפסינוגן – חומר המצוי בקטניות ומעקב עיכול חלבונים. אכילת הצמח הבלתי מבושל גרמה לבעלי החיים אי נוחות קשה במערכת העיכול ומנעה אכילה חוזרת שלו. אנו דווקא מכירים את הקטניות כמזון בריאות – והוא אכן כזה, אך חשוב מאוד להקפיד על השרייה מוקדמת ממושכת במים, סילוק המים, ולאחר מכן בישול ממושך.
דוגמה מוכרת אחרת הינה הסולנין הנוצר בתפוחי אדמה ויוצר גוון ירקרק מתחת לקליפה. בהיותו רעיל ביותר הוא למעשה קוטל חרקים טבעי המגן על הצמח. יש להימנע מאכילתו.
סוג אחר של רעלנים, הם כאלו הנוצרים במהלך אחסון המזון. אחד הרעלנים הטבעיים המרכזיים שהיה גורם לסבל ותמותה של מאות אלפי בעלי חיים הינו המיקרוטוקסינים – מטבוליטים רעילים המיוצרים בצמחים בתנאי אחסון מפטריות. דוגמה שנחקרה לעומק הינה האפלוטוקסינים הנוצרים בבוטנים מהעובש אספיריגילוס פלאבוס, שהתגלו לאחר שבעלי חיים מסוג עופות וברווזים שניזונו משאריות הצמחים מתו בהמוניהם. היות והרעילות תלויה בכמות החשיפה, אנשים מצויים בסיכון יותר נמוך מבעלי חיים מלכתחילה, ובנוסף הבוטנים וממרח בוטנים מאוחסנים בתנאים מוקפדים ונבדקים לנוכחות הטוקסין. במסגרת ההשפעות ארוכות הטווח של חלק מטוקסינים אלו נמצאו גם קרצינוגניות במגוון איברי מטרה ומגוון בעלי חיים. יש האומרים שאפלוטוקסינים יכולים גם לגרום לסינדרום ריי בילדים (סינדרום של נזק כבדי המקושר לצריכת אספירין מופרזת).

 

 

אז כיצד נגן על עצמנו?

יש להקפיד  על רכישת  וצריכת מוצרי מזון ממקור אמין – במיוחד בקניית אגוזים, בוטנים ודומיהם, אך גם ירקות ופירות. אין לחסוך כסף ולהעדיף מזון שמקורו מפוקפק.
חשוב גם לגוון את המזון – כיוון שמזונות שונים מכילים בצד החומרים הטובים שבהם גם רעלנים טבעיים שונים, אך בכמות קטנה שהכבד מסוגל לנטרל. גיוון המזון מונע את הנזק הפוטנציאלי ומאפשר ליהנות מהטוב.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.